WordPress Gutenberg Editörünü Kapatmak

WordPress Gutenberg Editörünü Kapatmak için WordPress 5.0 versiyonu ve sonrasında getirdiği Gutenberg eklentisini yani blog yazma alışkanlığımızı değiştirecek bu yeni bir editörü tanıyalım. Daha öncesinde TinyMCE editörünü kullanıyor ve seviyorduk. WordPress Gutenberg editör ile birlikte sade “distraction-free” yani dikkat dağıtımının önüne geçmeyi hedefleyerek WordPress’ in çekirdek kodlarına eklendi. Sade beyaz bir arkaplan üzerine entegre edilen sistem herkesin kullanabileceği seviyede ve çokca yeni tool barındıran bir eklenti.

Peki eski editörü kullanmak isteyenler ne yapacak ? Bende birkaç özelliğinden ve eklentilerin bazılarıyla çakışmasından ötürü şimdilik WordPress desteğini çekene kadar TinyMCE editörünü kullanmayı düşünüyorum. Dolayısıyla Gutenberg’ i geçici bir süreliğine kapatacağım.

WordPress Gutenberg Editörünü Kapatmak Nasıl Yapılır ?


Eklenti ile Kapatmak

WordPress admin panelinize giriş yaptıktan sonra Eklentiler > Yeni Ekle kısmından Eklenti Arama kısmına Klasik Düzenleyici  yazmanız yeterli olacaktır. Ya da buraya tıklayarak orjinal eklentiyi indirebilirsiniz. Zaten bu bahsettiğim durumlardan ötürü eklenti arama kısmının en yukarısında otomatik olarak geliyor J Sağ alt tarafta da güncel WordPress sürümünü kullanıyorsanız Gutenberg’ in kendisini görebilirsiniz.

Klasik düzenleyici eklentisini kurduktan sonra Etkinleştir demeniz yeterli. Bu safhadan sonra Yazılar > Yeni Ekle diyerek eski düzenleyiciye geçtiğini görebilirsiniz. Tekrardan Gutenberg’ e geçmek isterseniz Eklentiler > Yüklü Eklentiler kısmından Etkisizleştir demeniz yeterli.

WordPress Gutenberg Eklentisi Kapatma

Kod ile Kapatmak

Tecrübe;

Kod bilgisi az olan ya da eklenti varken kodla işim olmaz abi diyenler için ilk yöntemi gösterdim. Fakat Eklentiler sitenizi şişireceği ve de yavaşlamaya sebep olacağı için benim gibi her işinizi kodla görmek de isteyebilirsiniz. Mesleğim(Yazılım Geliştirme Uzmanı) itibari ile ben kod ile her işimi görmek isteyenlerdenim.


İşte burada WordPress’ in bir nevi kalbine dokunacağız. Function.php dosyası her temanın kendi içerisinde tema ayarlarına vb. birçok yere müdahele edebildiğimiz bir dosya. WordPress’ in kaynak kodları değil burası bilginiz olsun. Biz burada sadece diyeceğiz ki; “Ey WordPress senin içerinde Gutenberg isminde bir eklenti var onu bu temada bana gösterme pasif et” gibi bir anlama çıkacak. Lafı fazla dolandırmamın sebebi; her ne yaparsanız yapın ne işe yaradığını ne amaçla yapıldığını bilin. Şuan bu yazıyı arayıp 2 saat bulamayan ve çabucak sonuca ulaşmak isteyen biri için aşağıda paylaşacağım kod kendi yazdığım bir virüs de olabilir. Anlamadan yaptığınızda büyük sıkıntılara yol açabilir.


İşleme Burada Başlıyoruz;

En nihayetinde FTP ile ya da hosting firmanız size hangi panel yönetim aracını kurduysa. Windows hosting için bu Plesk’ dir. Linux hostingler için ise CPanel. Panelinize erişi sağlayıp Dosya Yöneticisi dedikten sonra public_html > wp-content > themes > kullandıgınıztema yoluna ulaşın ve function.php dosyanızı bilgisayarınıza indirin. FTP programı ile de erişim yaptığınızda aşağıdaki işlemi yapabilirsiniz.

WordPress Gutenberg Eklentisi Kapatma

Dosyayı Notepad++ ya da herhangi bir editörde açın ve aşağıda ileteceğim kodu dosyanın en altına yapıştırın.


//Gutenberg Pasif Hale Getirmek İçin Sadece Aşağıdaki Koda Bakıyor
add_filter( 'use_block_editor_for_post', '__return_false' ); 
WordPress Gutenberg Editörünü Kapatmak

Dosyayı kaydettikten sonra sunucunuza tekrar atın. Dosyayı değiştir diyerek işlemi bitirin.

CTRL + F5 cache temizliği yaparak Yazılar/ Yeni Ekle kısmından eski düzenleyiciye döndüğünüzü göreceksiniz.

WordPress Gutenberg Eklentisini Kapatmak -2

WordPress Gutenberg Editörünü Kapatmak işte bu kadar kolay !

Umarım faydalı olmuştur. Sorularınız ve üretmemic istediğiniz içerikler ile ilgili yorum yapabilir ya da bana e-posta iletebilirsiniz. Bununla ilgili kısa bir videoyu da aşağıya iliştiriyorum.

İyi bloglar. 🙂

WordPress Gutenberg Editörünü Kapatma

Bununla birlikte Full Responsive Menü Yapımı yazımı okumak istersen tıkla.

İbrahim OKUYUCU

28 yaşında kod yazma aşığı bir yazılımcıyım. HTML , CSS, JS, .NET, MVC, gibi teknolojilerle ilgileniyor ve bu bildiklerimi blogumda zevkle paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu